Na co zwrócić uwagę kupując czajnik elektryczny

Można sobie wyobrazić kuchnię bez wielu sprzętów AGD, ale nie da się chyba wyobrazić dobrze wyposażonej kuchni, która nie posiadałaby czajnika. Obecnie tradycyjne czajniki odchodzą już do lamusa, a miejsce gwiżdżących metalowych naczyń stopniowo zajmują o wiele bardziej użyteczne i funkcjonalne czajniki elektryczne, bez których nie sposób zaparzyć kawy czy herbaty. Czajniki te powodują, że o wiele szybciej możemy zagrzać wodę w dowolnym celu. Ich wybór jest bardzo szeroki, warto zatem przed zakupem dowiedzieć się nieco więcej o czajnikach elektrycznych. Kierując się różnymi kryteriami, czajniki można podzielić na kilka kategorii.

Biorąc pod uwagę kryterium pojemności, czajniki elektryczne podzielić można na małe, średnie oraz duże. Z kolei, gdy weźmiemy pod lupę kryterium grzałki, to mamy do wyboru dwa rodzaje: czajniki elektryczne z grzałką spiralną i czajniki elektryczne z grzałką płytową – ukrytą oraz jednocześnie płaską. Natomiast moc czajników umożliwia zaklasyfikowanie ich do kategorii czajników elektrycznych niskowatowych, średniowatowych i wysokowatowych. Z kolei ostatnia klasyfikacja opiera się na materiale, z jakiego czajnik został wykonany. Mamy zatem czajniki metalowe, proste czajniki plastikowe, ładne czajniki szklane i czajniki ceramiczne. Gdy kupujemy czajnik, powinniśmy zwrócić uwagę właśnie na te parametry: na pojemność, funkcjonalność, materiał wykonania i jego moc. Czajniki ceramiczne cechują się przede wszystkim walorami ozdobnymi. Czajniki te będą świetnie pasować do kolorowej kuchni, gdzie króluje otoczenie ceramiczne. Czajników ceramicznych nie ma dużo na rynku więc wybór nie jest obszerny.  Warto dodać, że dobre czajniki elektryczne częściej są bardziej użyteczne niż ładne. Uważam jednak, że przy przy dłuższych poszukiwaniach znajdziecie coś do swojej kuchni tak jak mi się to udało. Czajniki szklane i ceramiczne świetnie nadają się na prezent. Pierwszy z nich ze względu na jakość przegotowanej w niej wody, drugi ze względów estetycznych.

Nowoczesny czajnik zagrzewa wodę nie tylko do poziomu wrzątku, lecz także może grzać wodę do określonej temperatury. Z kolei jego pojemność najlepiej dostosować do potrzeb jego użytkowników. A ta wahać się może od 0,4 litra do 2,3 litra. Najmniejsze czajniki najbardziej przydadzą się do domów singli, zaś do wielorodzinnych gospodarstw – te największe. Nie ma co kupować za dużego czajnika, bo wtedy za każdym razem gotować będziemy zbyt dużą ilość wody, a z tym wiąże się szalenie istotny czynnik w postaci większego zużycia prądu – a prąd jest przecież czymś, na czym najprawdopodobniej chcemy zaoszczędzić. Trzeba zwrócić także uwagę na to, jaka jest minimalna, konieczna do zagrzania ilość wody. Zazwyczaj jest to 0,5 litra, choć jest to ściśle uzależnione od rodzaju zainstalowanej w czajniku grzałki.

Jeżeli chodzi o te grzałki, to są ich dwa rodzaje. Starsze i tańsze typy czajników posiadają grzałki spiralne, zaś nowsze i droższe – grzałki płytowe. Płytowe umieszczone są w podstawie czajnika, dlatego też często nazywa się je zakrytymi. Grzałka spiralna potrzebuje takiej minimalnej ilości wody, aby została ona w całości zasłonięta. Jej wadą jest to, że szybko pokrywa się ona kamieniem. Zaletą takiego czajnika jest z kolei jego łatwa dostępność i niska cena. Natomiast czajniki z grzałką płytową wymagają o wiele mniejszej ilości wody do jednorazowego zagotowania. Nie spalimy jej nawet wtedy, gdy wstawimy pusty czajnik (co stałoby się wtedy, gdy wstawilibyśmy pusty czajnik z grzałką spiralną) Na grzałce płytowej trudniej osadza się kamień. Nawet, jeżeli już do tego dojdzie, to łatwiej go z takiej grzałki zebrać niż ze spiralnej. Jeżeli chodzi o czajniki z grzałką płytową, to są one coraz szerzej dostępne. Ich ceny zaczynają się już od pięćdziesięciu złotych, także nie są one aż tak drogie. Dodatkowo, często posiadają one komfortową podstawę obrotową.

Kolejną niezbędną do rozważenia cechą czajnika jest jego moc. Określa ona zużycie prądu oraz to, jak szybko czajnik zagrzeje nam wodę. Jak można się domyślić, im szybciej będzie zagotowana woda, tym większe jest zużycie prądu. Warto zatem optymalnie wyposażyć się w czajnik o mocy 2000 w, ponieważ zużycie prądu nie będzie ogromne, a woda zagotuje się dość szybko.

Wreszcie należy rozważyć materiał, z jakiego został wykonany czajnik. Te plastikowe są najtańsze i najlżejsze, jednakże są najmniej trwałe, a woda może po nich pachnieć plastikiem. Metalowe czajniki są droższe i cięższe, ale pozostawiają wodę na dłużej ciepłą i są także o wiele bardziej trwałe. Powinny jednocześnie być właściwie termoizolowane, aby nie poparzyć się nagrzaną obudową. Najbardziej higieniczne i zdrowe są czajniki szklane i są one także najbardziej efektowne. Są one też niestety najdroższe. Jeżeli zdecydujecie się na zakup czajnika szklanego, to proponuję zacząć od marek Haen i Romix.

Przez używanie tej witryny wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek i innych podobnych technologii zgodnie z tą Polityką Ciasteczek.
Akceptuj ciasteczka
x