Kawa zapobiega pogarszaniu się funkcji poznawczych

Witajcie, dziś kilka pozytywnych informacji ze świata zdrowia. Będzie trochę psychologii, trochę nauki i oczywiście będzie o kawie.

Słyszeliście kiedyś o ” Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC)” (“Instytut naukowych informacji o kawie”)? To niezależna organizacja, o profilu non-profit, poświęcająca się badaniu i ujawniania nauki związanej z kawą i zdrowiem. Według mnie to słuszna inicjatywa, zwłaszcza, że ciągle trwają spory, czy kawa jest zdrowa, czy też nie, a to przecież jeden z najchętniej pitych napojów na świecie. Dobrze więc poznać naukowe dowody z rzetelnych badań i nimi kierować podczas dokonywania wyborów “wypić kolejną kawę czy już nie”? ;)

Tak więc pod koniec grudnia organizacja te ogłosiła wyniki swoich nowych badań o wpływie “małej czarnej” na funkcje poznawcze u ludzi, zwłaszcza w związku ze starzeniem się. W raporcie stwierdza się, że umiarkowana spożycie kawy (3-5 filiżanek dziennie) może zapewnić ochronę przed, związanym z wiekiem, spadkiem funkcji poznawczych i innymi chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

Raport stanowi podsumowanie badań prezentowanych na sympozjum ISIC pod tytułem “Odżywianie, kawa oraz związany z wiekiem spadek funkcji poznawczych”, które odbyło się podczas europejskiego kongresu “Geriatric Medicine Union Society 2016” w Lizbonie. Odkrycia te są szczególnie istotne gdy weźmiemy pod uwagę starzenie się społeczeństwa w Europie: liczba osób w wieku 60 lat lub powyżej ma wzrosnąć do 217,2 milionów do 2030 roku. Zatem zrozumienie i uświadamianie ludzi o stylu życia oraz o diecie bogatej w składniki, które mogą ograniczyć zaburzenia funkcji poznawczych – pomoże poprawić jakość życia tej grupie demograficznej. Czyli tak na prawdę te informacje są ważne dla naszych rodziców, a także dla nas, aby świadomie poprawiać swoje zdrowie, nie sądzicie?

Co dokładniej mówią nam badania?

  • Wskazują one, że umiarkowane spożycie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera nawet o 27 %. Badania sugerują również że regularne, długotrwałe picia kawy jest kluczem do zmniejszania ryzyka tej choroby.
  • Związek między spożywaniem kawy i zanikaniem funkcji poznawczych jest zilustrowany przez  literkę “U”, gdzie największa ochrona widziana jest przy spożyciu około 3-5 filiżanek kawy dziennie.
  • Chociaż dokładne mechanizmy działania (sugerowanego związku pomiędzy kawą i związanym z wiekiem spadkiem zdolności poznawczych) nie są znane, zaangażowana może być w to kofeina. Istnieje również wiele innych składników kawy, takich jak przeciwutleniacze i środki przeciwzapalne, które mogą też odgrywać rolę w tej pomocy naszemu układowi nerwowemu.

Uważam, że to niesamowite, że to właśnie w kawie jest nadzieja na zdrowsze społeczeństwo i mniej chorób. Jeśli połączenie zdrowego trybu życia, rozsądnej diety i kilku kaw dziennie ma pomóc nam lepiej i w pełni sił witalnych wejść w przyszłości w świat starzenia się – warto tę wiedzę rozgłaszać! Zdrowie, jak widać, w dużej mierze zależy również od nas. Tak więc zapraszam na kawę :)

komentarzy
Przez używanie tej witryny wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek i innych podobnych technologii zgodnie z tą Polityką Ciasteczek.
Akceptuj ciasteczka
x