Jak zrobić blok kawowy
|Po swoim ostatnim wpisie z przepisem na blok kakaowy pochodziłam trochę po Waszych blogach, porównując przepisy. I natknęłam się na informację, że niektóre z was na podstawie przepisu na blok kakaowy, robią blok kawowy. Oczywiście, musiałam spróbować i ja :)
Jedyną zmianą, którą dokonałam w swoim przepisie było dodanie 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Jacobs Gold rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody. Dodatkowo wybrałam ciasteczka o smaku kakaowym, nie maślanym.
Reszta pozostała bez zmian – tak w kilkanaście minut miałam gotowe ciasto, które później (a to zawsze najtrudniejsza część:) ) musiało jeszcze przez kilka godzin zastygnąć.
Wyszło niesamowicie. Przez smak kakaowy przebija się nuta kawy, która pobudza zmysły i wyostrza smak. Jestem zachwycona tym przepisem. Wszystkim osobom kochającym kawę również będzie smakowało :)
Lubię, kocham takie jedzonko! Moja rodzina i znajomi tylko czekają na hasło : blok jest komunistyczny do pożarcia ;) zarówno w tej wersji, jak i czekoladowej rzecz jasna :) http://www.czekoladowisko.blogspot.com/2015/01/milion-kalorii-czekolada-i-tort.html
Mm świetny ! Szczerze mówiąc jeszcze nie słyszałam o bloku kawowym. A bardzo lubię kawę więc musi być pyszny :)
Jest jeszcze bardziej aromatyczny niż kakaowy :) pozdrawiam
Blok kakaowy uwielbiam, za kawą nie przepadam, ale lubię kawowe słodycze, więc koniecznie muszę spróbować bloku w takiej kawowej wersji :)
Zapraszam do spróbowania :) Powinno smakować, zwłaszcza, że w zależności od ilości wsypanych łyżeczek kawy, smak można regulować :)