Blok kakaowy – smak dzieciństwa :)
|Od Świąt chodzi mi po głowie blok kakaowy. Chociaż nigdy na Święta go w domu nie robiliśmy, jednak nie wiem czemu smak przywodzi na myśl świąteczne szczęśliwe dni ze śniegiem za oknem.
A może to też dlatego, że od kilku dni i nad morze zawitała zima, jest biało i mroźno.
Dodatkowo zimne dni wzmagają też zapotrzebowanie na czekoladę, czy Wy też tak macie? :)
Chciałabym się podzielić z Wami przepisem na blok kakaowy, który zawsze gościł w moim domu i który zawsze się udaje :)
Blok kakaowy
Składniki:
– 1 kostka Kasi lub innej margaryny
– 1 szklanka cukru
– 3 łyżki kakao – ja używam Cacao DecoMorreno
– 2 szklanki mleka w proszku (ważne, żeby było w proszku, a nie granulowane lub błyskawiczne)
– 6 łyżek mleka płynnego
– ok. 2 paczki herbatnik ów Pettit Beurre
– ewentualnie aromat lub inne owoce kandyzowane/bakalie
Margarynę rozpuścić z cukrem i mlekiem płynnym na wolnym ogniu i gotować aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić z ognia, wymieszać z kakao (ja najbardziej lubię, jak już wspominałam, DecoMorreno), dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać, dodać pokruszone herbatniki (bakalie/aromat). Masę przełożyć do blaszki (np. keksówki) wyłożonej przezroczystą folią, a gdy ostygnie – wstawić do lodówki i zastudzić.
I już! :) 10- 15 minut i gotowe super ciasto. Oczywiście trochę dłużej czeka się aż wystygnie, ale w tym czasie można zająć się już innymi rzeczami. Na przykład obmyślaniem kogo na blok zaprosić i jaką herbatę podać.
Wiem, że istnieje też kilka innych przepisów na blok kakaowy. Jednak ten nigdy mnie nie zawiódł i rozdałam go już olbrzymiej ilości przyjaciół zachwyconych jego smakiem.
Myślę, że zrobię go na Sylwestra, na którego przychodzą do nas znajomi. Podam z kawą mrożoną i lodami… Rozmarzyłam się :)
Życzę Wam smacznego!
Cudne! Propagować trzeba, bo „dzisiejsza” młodzież nie zna takich cudów z PRL-u. No, prawie z PRL-u. Przepis nie tylko na święta. Moi odbiorcy bloku preferują mniej słodkie. Ale, wiadomo. Proporcje cukru i kakao można miąchać wedle uznania. Mniam ! :)
http://www.czekoladowisko.blogspot.com/2014/12/pierniki-pieka-pierniki.html
Dokładnie, propagować trzeba bo pyszne i szybkie w przygotowaniu :) pozdrawiam
Oj co za zbieg okoliczności :) wlasnie szukalam kartki z tym przepisem ,inne przepisy z ta nazwa wcale nie przypominają smaku dzieciństwa. Dziękuje juz nie musze przywracać pokoju do góry nogami :)