Blok kakaowy – smak dzieciństwa :)

Od Świąt chodzi mi po głowie blok kakaowy. Chociaż nigdy na Święta go w domu nie robiliśmy, jednak nie wiem czemu smak przywodzi na myśl świąteczne szczęśliwe dni ze śniegiem za oknem.

A może to też dlatego, że od kilku dni i nad morze zawitała zima, jest biało i mroźno.

Dodatkowo zimne dni wzmagają też zapotrzebowanie na czekoladę, czy Wy też tak macie? :)

Chciałabym się podzielić z Wami przepisem na blok kakaowy, który zawsze gościł w moim domu i który zawsze się udaje :)

 

Blok kakaowy

Składniki:

– 1 kostka Kasi lub innej margaryny
– 1 szklanka cukru
– 3 łyżki kakao – ja używam Cacao DecoMorreno
– 2 szklanki mleka w proszku (ważne, żeby było w proszku, a nie granulowane lub błyskawiczne)
– 6 łyżek mleka płynnego
– ok. 2 paczki herbatnik ów Pettit Beurre
– ewentualnie aromat lub inne owoce kandyzowane/bakalie

Margarynę rozpuścić z cukrem i mlekiem płynnym na wolnym ogniu i gotować aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić z ognia, wymieszać z kakao (ja najbardziej lubię, jak już wspominałam, DecoMorreno), dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać, dodać pokruszone herbatniki (bakalie/aromat). Masę przełożyć do blaszki (np. keksówki) wyłożonej przezroczystą folią, a gdy ostygnie – wstawić do lodówki i zastudzić.

 

I już! :) 10- 15 minut i gotowe super ciasto. Oczywiście trochę dłużej czeka się aż wystygnie, ale w tym czasie można zająć się już innymi rzeczami. Na przykład obmyślaniem kogo na blok zaprosić i jaką herbatę podać.

Wiem, że istnieje też kilka innych przepisów na blok kakaowy. Jednak ten nigdy mnie nie zawiódł i rozdałam go już olbrzymiej ilości przyjaciół zachwyconych jego smakiem.

 

Myślę, że zrobię go na Sylwestra, na którego przychodzą do nas znajomi. Podam z kawą mrożoną i lodami… Rozmarzyłam się :)

Życzę Wam smacznego!

3 komentarze
Przez używanie tej witryny wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek i innych podobnych technologii zgodnie z tą Polityką Ciasteczek.
Akceptuj ciasteczka
x